joi, 30 iulie 2009

De ce o papusa naturala?

Pentru cei care inca se mai intreaba acest lucru, primul raspuns se regaseste in studiile despre efectele folosirii materialelor plastic asupra sanatatii si a mediului inconjurator.
Apoi, sunt recunoscute efectele benefice ale jucariilor naturale (lemn, bumbac, lana) nu numai asupra sanatatii copiilor, dar si a modului in care le stimuleaza imaginatia. Jucariile simple, asa cum erau pe vremuri (inainte sa fim invadati de chinezisme, jucarii asurzitoare si papusi hidoase) si pe care o parte din noi le-au si avut in copilarie, erau tare pretuite de copii.


De curand, am avut ocazia sa povestesc cu o doamna mai in varsta despre papusile mele si si-a adus aminte cu drag de singura papusa pe care a a vut-o ca si copil. O papusa facuta de mama ei, din carpe, a carei fata se deteriora, dar pe care mama i-o reimprospata in fiecare an. Zambetul pe care l-am vazut pe fata acestei doamne, pasiunea cu care vorbea despre papusa ei, m-au facut sa traiesc si eu putin din copilaria ei.


Ne ‘’burdusim’’ copiii cu prea multe jucarii, atractii zgomotoso-luminoase pline de chimicale. Le invadam lumea prea violent, in loc sa ii lasam sa creasca natural, in ritmul in care natura umana o cere.
Si, va rog mult, incercati sa cantariti inainte sa gasiti scuze de genul: trebuie sa tinem pas cu civilizatia, nu putem sa ii crestem izolati, nu vor face fata acestei lumi in continua competitive daca ii ferim de ea,etc. Civilizatia si tot ce inseamna ea ne-a adus o multime de boli pe care stramosii nostril nici nu le cunosteau. Stresul si bolile aferente lui ar fi unica (din multele) pe care am sa o enumar. Mai multe despre asta poate intr-o alta postare...




Jucariile preferate, primite de bb2 cand a implinit un an...

6 comentarii:

  1. Sunt impresionata, pacat ca nu am o fetita . Animalutele de lemn sunt primite cadou ,deci nu se stie de cine sunt produse ?
    Multa bafta cu acest proiect .

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc tare mult. Sa stii insa ca si baietii au nevoie de papusi. La noi subiectul nu este prea discutat, dar acest tip de papusi, care sunt destul de cunoscute in tari precum SUA, Germania, Olanda, sunt recomandate si baietilor. Si ei, la randul lor au nevoie de un partener de joaca, un prieten caruia sa ii impartaseasca secretele, care intr-o zi sa fie Peter Pan, in alta printul din poveste. Bineinteles ca papusile pentru baieti difera, in sensul ca sunt papusi-baieti (nu au codite si rochite). La noi mamicile sunt putin mai reticente (si din cauza ideilor preconcepute in ceea ce priveste educatia baietilor) in a le cumpara papusi.
    Animalutele din lemn sunt luate de la o familie din Canada, care le lucreaza manual. Sunt ceva mai scumpe, si a fost un efort colectiv acest cadou, dar cred-ma, merita din plin. Atat ne plac si noua, incat am decis ca atunci cand mai suntem tentati sa cumparam vreo porcarie sa ne oprim si sa strangem pentru a mai adauga colectiei cate o figurina...

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata idee, frumos vis pe care ti-l implinesti! Iti doresc mult succes ! Mamica Bio

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare frumos e tot ce vad aici! Sper tare mult ca o sa-ti faci timp si pentru comenzi adevarate, cum spuneai undeva, pentru ca o sa vrem si noi jucarii, poate nu asa de colorate, ca sa se vada ma ibine fibra lemnului, dar deja asta e alta istorie si clar vorbeste gura fara mine - nu-i spui artistului ce si cum sa faca, elementar, nu?, dar e numai entuziasm in ce scriu aici... O sa urmaresc blogul cu mult, mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uf, dar ce sa faci cind copilul insusi iti cere aceste jucarii violente si zgomotoase? :(
    Baiatul meu are 5 ani si e fan transformeri si diversi monstri, imi cere zilnic sa-i cumpar cutare sau cutare jucarie (bine ca nici nu am posibilitati sa i le iau pe toate cite le doreste, altfel umpleam casa de grozavii din astea). Nu-i vorba, apreciaza si jucariile "cuminti", dar cind vede ceva nou la prieteni sau in parc, e pierdut! [emotikon oftind]
    Imi plac si mie jucariile din lemn, sint superbe!

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc tuturor inca o data :)
    andru, jucariile din lemn sunt facute de o familie din Canada. As vrea eu sa stiu sa fac asa ceva... Momentan ma limitez la papusi si, cat de curand la animalutze si personaje lucrate in filtz de lana.
    Nati, am vazut si celalalt comentariu. Daca vrei o papusa pentru fetita ta, da-mi un semn pe emai: littleangelsdolls[at]gmail[dot]com si gasim o solutie.
    Legat de jucariile zgomotoase si cum sa le scoatem/reducem din universul copiilor nostri, promit sa revin curand cu o postare - niste sfaturi utile care pe noi ne-au ajutat.

    Sa aveti o saptamana minunata si cat mai.... naturala :))

    RăspundețiȘtergere